Care sunt cele mai mari probleme ale turismului de pe litoral in 2022?

Vara se numara amintirile minunate la mare! Totusi, la Marea Neagra sau Marea Mediterana?

Sezonul estival din 2022 este mai complicat decat ar fi banuit specialistii in turism. Lucrurile au evoluat intr-un mod neobisnuit. Romanii au avut directii turistice diferite in aceasta vara. Lunile iunie, iulie si august incununeaza o pasiune extraordinara pentru calatorie.

Aglomeratia din aeroporturile europene si nu numai, reflecta entuziasmul, aparent exacerbat, al oamenilor pentru calatorii. Toti au ales sa plece pentru a recupera lipsa mobilitatii din timpul pandemiei.

De ce a aparut aglomeratia in Europa? Raspunsul este oarecum simplu: multe companiii aeriene au concediat personal in timpul pandemiei si au fost surprinsi de avanturl turistic din 2022.

poza chip decebal fluviu dunare
Photo credit: Georgiana Boca

Asa a luat nastere aglomeratia din aeroporturi. Multi turisti s-au speriat de cozile lungi care le aduceau aminte de comunism. In ciuda sperieturii, ei au ramas consecventi cu planul initial de a calatori. Romania duce o lupta crunta cu celelalte optiuni turistice europene.

Romania nu a avut de castigat de pe urma „razbunarii” turismului!

Din pacate, am vazut numeroase stiri la televizor despre lipsa turistilor romani din tara. Majoritatea si-au cautat refugiul peste hotare. Cele mai vizitate tari din vara anului 2022 sunt Grecia, Turcia, Spania si Franta. Italia tine pasul cu poftele romanilor, insa ea este si o destinatie profesionala.

Singura locatie din tara care este pe placul romanilor este Dobrogea. De ce? Aici se afla litoralul romanesc, locul unde distractia respira aer libertin. Totusi, se pare ca nici acesta nu mai da dovada de forta din trecut.

Sunt mai multi factori care au contribuit la lipsa de popularitate a litoralului romanesc.

Photo credit: Constantin Seghedin

1. Pretul. Piperat este putin spus!

Cel mai important, nu-i asa? Preturile au crescut intr-un mod ametitor. 200 de Ron pentru un sezlong? Wow! Nici macar in Tel Aviv, unul din cele mai scumpe orase din lume, nu platesti atat de mult. Sa va dam un exemplu: un sezlong costa 20 – 30 de shekeli (astazi un sechel israelian este egal cu 1.41 RON).

Mamaia este una din cele mai scumpe statiuni din Europa de Est, desi puterea de cumparare a romanilor nu este la nivelul europenilor din Vest. In ciuda acestui impediment „minor”, cei care au afaceri in Mamaia practica o politica de preturi pur occidentala.

Care a fost raspunsul romanilor? Pentru prima oara in perioada posdecembrista, statiunea Mamaia a cazut pe locul doi in topul preferintelor turistilor romani, fiind preferata Eforie Sud. Trendul o sa continue si in anii urmatori.

2. Lipsa de personal in industria HoReCa

Multe restaurante de pe litoralul romanesc se plang de lipsa personalului. In perioada pandemiei, ei au dat afara multe persoane. Acestea au plecat in strainatate, in cautare de locuri de munca mai stabile.

Restaurantele au ramas fara personal profesionist si se vede in calitatea serviciilor oferite clientilor. Ei au de suferit. Clientii simt ca lucrurile nu sunt ok si prefera sa mearga in alte locatii.

Grecia, Spania, Italia si Turcia au avut o abordare diferita fata de industria HoReCa. Turistii romani au parte de experiente pozitive. Ei le transmit mai departe celor dragi.

de ce ati putea inchiria microbuz vw touran

3. Mamaia si-a pierdut farmecul. Oare pentru totdeauna?

In ultimii ani, Mamaia dadea tonul distractiei pe litoral. In 2022, lucrurile s-au schimbat simtitor. De ce? Statiunea Mamaia s-a schimbat. Ea a devenit mai mult un cartier al orasului Constanta, cu tot ceea ce implica acest lucru. A disparut atmosfera de petrecere. Nu se mai simte voia buna. Stiti cu ce au fost inlocuite? Blocuri. Blocuri. Blocuri.

4. Locuri de parcare scumpe sau inexistente

Am observat ca multi turisti se plang de lipsa locurilor de parcare din statiunile de pe litoral. Unde au disparut? Unele s-au contopit cu noile blocuri care au acaparat terenurile libere din apropierea Marii Negre.

Altele, inca disponibile, au costuri incredibile pentru Romania. De exemplu, in luna iunie, un loc de parcare costa in jur de 100 de lei. Foarte mult! Greu de imaginat ca turistul de rand al plati 100 de lei pe zi pentru un loc de parcare in Mamaia. Uite asa, statiunea s-a golit.

Au fost statiuni de pe litoral care au oferit locuri de parcare dratis. Ele au castigat inimile turistilor dar si banii lor!

Photo credit: Bogdan Tofan

5. Mijloace de transport in comun care lasa de dorit la capitolul calitate

Omul cand decide sa plece la mare in Romania, vrea sa ajunga la destinatie fara nervi sau batai de cap. Fie ca vii din Cluj Napoca, Bucuresti, Iasi sau Craiova, ai nevoie de confort si stabilitate. Daca cautati mijloace de transport in comun bune, atunci s-ar putea nu mai mergeti la mare. Aglomeratia din trenuri si lipsa aerului conditionat devin inamici de temut, cu tendinte apasatoare asupra starii voastre de bine.

Din acest motiv, ar fi indicat sa aveti la indemana un autoturism, personal sau inchiriat. Il puteti folosi cu incredere oricand doriti. Dati drumul la aer conditionat si indreptati-va catre destinatie. Confort termic asigurat! Totusi, investitia in calatoria creste. Serviciile de rent a car costa dar aduc flexibilitate si confort extra.

apus minunat mare
Photo credit: Dusmanu Adina

Un prezent incert pentru turismul de pe litoral!

Recent am citit un articol pe Republica.ro despre starea litoralului romanesc si decaderea sa. Ne-am minunat sa vedem starea latenta a turismului de pe litoral si modul gresit de gestionare a problemelor existente. Speram ca lucrurile sa se vindece in timp deoarece sezonul estival este important si pentru firmele de rent a car.

Inchiriati o masina de bun venit pentru o calatorie la mare!

calatorii placute masini romania

In aceasta vara, fiecare calatorie este acompaniata de o poveste. Rolul vostru este sa o faceti cat mai frumoasa posibil. Bucurati-va de fiecare clipa a calatoriei!

Noi, cu drag si entuziasm, asiguram acces la masini bune. Le puteti inchiria online, fara sa intampinati dificultati. Avem un proces simplu de rezervare. In doar cateva minute, ati facut rezervarea pe site. Noi o primim si incepem procesarea. Trimitem pe mail confirmarea rezervarii. Apoi, va asteptam cu masina curata, igienizata si cu plinul facut.

Suntem disponibili celor care au nevoie de informatii suplimentare despre serviciul AutoBoca de rent a car. Ne gasiti la numarul de telefon 0733 50 84 84 dar si la adresa de email rezervari@autoboca.ro!

Inchirieri auto oras