În căutarea spiritului cultural ieşean: Palatul Culturii

Timpul şi moştenirea culturală a trecutului

 

Cladire centrala Palas mall

Photo credit: Dusmanu Ionut

În era digitală, toată lumea  încearcă să descopere cât mai multe lucruri interesante, pe care nu le ştiau înainte. Sunt mii de români în căutarea spiritului cultural prin Moldova. Ei trec de la un oraş la altul, pentru a lua contact cu diverse obiective culturale. Sunt mulţi turişti care abia aşteaptă să pornească în drumeţii prin Moldova. Această regiune a ţării impresionează prin numeroasele sale obiective turistice, care mai de care mai interesante. Sunt câteva locuri pe care nu trebuie să le rataţi. Conform statisticilor, se pare că din ce în ce mai mulţi romani vizitează Palatul Culturii din Iaşi. Din acest motiv, ne-am gândit şi noi să scriem câteva rânduri despre acest impozant monument cultural al Moldovei. Ce trebuie să ştiţi despre Palatul Culturii din Iaşi?

În rândurile următoare vă invităm să citiţi câteva rânduri despre istoria construcţiei, dar şi elementele care o fac unică în România. Palatul Culturii din Iaşi a trecut printr-un proces de modernizare amplu. Palatul este o clădire simbol al oraşului Iaşi, vizitată de mii de oameni din toate colţurile ţării. Când a fost construit Palatul Culturii? Acest minunat palat a fost construit între anii 1906 şi 1925, chiar pe ruinele fostei Curţi Domneşti medievale. De asemenea, Palatul Culturii este în prezent înscris în Lista monumentelor istorice. Clădirea este protejată prin lege, şi orice act de restaurare trebuie supervizat de specialişti în domeniu. Sunt câteva lucruri care fac ca Palatul să fie o bijuterie arhitecturală, care impresionează prin elementele neogotice.

 Autoturisme bune de inchiriat

 

 

Palatul Culturii din Iaşi Drumul de la moştenire culturală la simbol al modernităţii

 

Cladiri complex Palas Mall

Photo credit: Dusmanu Ionut

În anul 2015 puteţi găsi în jurul Palatului Culturii un impunător complex de shopping şi relaxare: Palas Mall. Este cel mai mare şi costisitor centru de shopping din România. Conform ultimelor statistici se pare că aproximativ 30.000 – 35.000 de oameni trec zilnic prin acest centru comercial. Loc iubit de tineri dar şi de cei care doresc să cumpere diverse lucruri, Palas Mall a devenit din multe puncte de vedere inima oraşului Iaşi. Ar trebui să ştiţi că iniţial clădirea avea un rol clar de Palat administrativ dar şi de Justiţie. Dimensiunea impresionantă a clădirii făcea că aceste activităţi să se desfăşoare fără probleme. Era important ca toţi cei care lucrau în aceste ramuri esenţiale pentru buna funcţionare a oraşului, să-şi desfăşoare activitatea fără stres. Totuşi începând cu anul 1955 clădirea a devenit un vector de cultură, adăpostind o serie de muzee şi instituţii culturale ieşene. Tranziţia a fost oarecum bruscă însă binevenită.

rent a carIeşenii puteau vizita muzee diverse într-un singur loc. Ei de altfel aveau posibilitatea de a participa la evenimente culturale interesante. Sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le ştiţi despre Palatul Culturii din Iaşi. Dacă ajungeţi în prezent la Palatul Culturii o să descoperiţi că este sediul Complexului Muzeul Naţional „Moldova”. Aşa cum precizăm anterior, Palatul este gazda unor numeroase instituţii culturale. Aici o să întâlniţi următoarele instituţii Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi”. Acestea oferă vizitatorilor şansa de a descoperi lucruri interesante şi fascinante despre diverse etape istorice. Se pare că Palatul Culturii s-a dezvoltat pe bazele fostei Curţi Domneşti. Ar trebui să ştiţi că fosta Curte Domnească a fost atestata documentar în anul 1434.

Din punct de vedere istoric, Palatul Culturii a fost realizat după planurile lui Ion D. Berindey, un celebru arhitect, cunoscut pentru creativitatea sa în materie de proiecte grandioase. De asemenea, arhitectul a fost ajutat şi de Grigore Cerchez şi A.D Xenopol. Construcţia are o alură aparte, impresionând prin elementele sale arhitecturale. Palatul are distincte note neogotice, cu detalii arhitecturale speciale – ce ţin de ornament exterior şi interior. În acelaşi timp sunt şi numeroase elemente de heraldica, prezente în diverse părţi ale construcţiei. Palatul a fost terminat pe data de 11 octombrie 1925. Un an mai târziu, construcţia a fost inaugurată de regele Ferdinand al României.

În prezent, mii de ieşeni îs petrec timpul în Palas Mall. Ei se bucură de numeroasele oferte promoţionale din interiorul magazinelor din Palas. Aici, grijile nu-şi fac loc lângă emoţia de a cumpăra ceva nou. Dacă privim cu atenţie datele oferite de administraţia mall-ului, observăm că oameni din toate părţile Moldovei vin la Palas pentru a cumpăra diverse lucruri. Sunteţi pregătiţi să descoperiţi mai multe lucruri despre unul din cele mai frumoase mall-uri din România?

Surse: Wikipedia

Inchirieri masini