În căutarea spiritului autentic prin Moldova: Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”
În anul 2015 foarte mulţi romani din Transilvania, Muntenia şi Dobrogea vin în fosta capitală a Moldovei, Iaşi, pentru a descoperi lucruri noi despre Ştefan cel Mare, Alexandru cel Bun sau Vasile Lupu. Sunt foarte multe obiective turistice în Iaşi care vă pot surprinde într-un mod plăcut. Dintre nenumăratele atracţii turistice ale oraşului Iaşi, noi ne-am gândit să scriem câteva rânduri despre Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”.
De ce am ales această biserică? Deoarece ne aflăm în Săptămâna mare a Paştelui, considerăm oportună o intruziune în latura spirituală a acestei zone. De altfel, Moldova este recunoscută pentru pulsul său spiritual aparte. În regiunea de nord est a României o să întâlniţi numeroase mănăstiri şi biserici care mai de care mai interesante.
Ce trebuie să ştiţi despre Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iaşi? Biserica este o atracţie turistică importantă, atrăgând mii de turişti anual. Acest sublim lăcaş de cult este amplasat în imediata apropiere a Palatului Culturii şi al impunătorului complex Palas Mall. Istoria acestei mici bisericuţe este fascinantă şi în multe privinţe chiar tristă. În primul rând această biserică ortodoxă reprezintă realizarea dorinţei exprimate de celebrul domnitor moldovean Ştefan cel Mare. Ea a fost realizată între anii 1491 şi 1492. Totuşi trebuie să menţionăm faptul că biserica a fost refăcută între anii 1884 şi 1904 de către arhitectul Andre Lecomte du Nouy, „transformare” ce încă irită multe persoane. Mulţi istorici au criticat metodă de demolare şi reconstruire a bisericii adoptată de către arhitectul francez.
Istoria Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iaşi
Pe măsură ce citiţi mai multe lucruri despre biserică, o să înţelegeţi de ce atât de mulţi oameni vin să o viziteze an de an. În momentul în care veniţi să vizitaţi Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”, atmosfera unică a lăcaşului de cult o să vă încânte. Aceasta biserică este prezentă în inima oraşului, chiar în incinta fostei Curţi Domneşti. În apropierea bisericii se afla şi Casa cu arcade, cunoscută şi sub numele de Casă Dosoftei. Începând cu anul 2004, biserica a fost incluse în lista monumentelor istorice din Iaşi.
Ar trebui să ştiţi că biserica impresionează prin arhitectura unică. De asemenea, biserica a fost menţionată în multe cronici moldoveneşti. Un letopiseţ celebru scris de Grigore Ureche menţionează că Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” a fost ridicată de către Ştefan cel Mare. Se pare că domnitorul moldovean a construit biserica după lupta cu turcii de la Cătlăbuga (1485). Există totuşi controverse în ceea ce priveşte originea bisericii.
Sunt câţiva istorici care contrazic anul zidirii bisericii. Totuşi, atunci când vine vorba de istorie, lucrurile nu sunt bătute în cuie. Un lucru este cert: biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” a jucat un rol important în dezvoltarea politică şi spirituală a oraşului Iaşi. Deoarece era considerată o biserică domnească, toţi domnitorii moldoveni au fost unşi aici. Acest „ritual” este menţionat de către Dimitrie Cantemir în celebra sa lucrare monografică – Descripţio Moldaviae. Sunt foarte multe elemente care fac din această biserică o adevărată atracţie turistică, demnă de vizitat. Să aveţi aparatul de fotografiat aproape deoarece cu siguranţă o să fiţi tentaţi să-l folosiţi.
AutoBoca închirieri maşini în Iasi va invită să descoperiţi caracteristicile speciale ale bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc”! Câteva minute petrecute în acest lăcaş de cult, o vă determine să aruncaţi o privire atentă asupra construcţiei. O să rămâneţi ancoraţi într-o aventură spirituală, ce merită, atât cât se poate, să fie apreciată cum se cuvine. Nu o să regretaţi decizia de a vizita această frumoasă biserica. În centrul oraşului Iaşi, aveţi şansa de a descoperi una din cele mai vechi şi frumoase biserici ale Moldovei!
Surse: Wikipedia