În căutarea spiritului cultural prin Iaşi: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”
Cultura joacă un rol important în dezvoltarea unui oraş. De-a lungul anilor, instituţiile de cultură din marile oraşe româneşti au ajutat mii de români să se bucure de expresii vii ale creativităţii umane. Fiecare oraş din România are instituţii culturale, care promit să surprindă prin dezvoltarea unor legături strânse cu vizitatorii.
În minunatul oraş Iaşi sunt multe locuri unde puteţi să vă bucuraţi de cultură. Care este cel mai popular loc de cultură din Iaşi? Nu este drept să ridicăm această întrebare având în vedere cât de multe locuri de acest tip sunt în oraş: muzee, case memoriale, opera şi multe altele. Totuşi, ne-am gândit să scriem câteva rânduri despre Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, un loc frecventat des de mulţi ieşeni.
Fiecare lună vine cu o gamă variată de spectacole, care mai de care mai interesante. Actori celebrii şi cântăreţi de seamă au fost admiraţi pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”. Totuşi, sunt puţini ieşeni care ştiu câteva lucruri despre istoria acestei instituţii. Din acest motiv, am zis să remediem situaţia prin redactarea unui articol de prezentare. Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” este o instituţie culturală publică, frecventata des de sute de ieşeni. Conform documentelor oficiale se pare că Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” este cea mai veche instituţie de acest tip din România. De asemenea clădirea este prezentă în lista monumentelor istorice, protejată prin lege de eventuale influenţe negative din partea unor oameni rău-intenţionaţi.
Povestea Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”
Istoria Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” este mai mult decât fascinantă. În acest sens, aţi putea citi câteva lucruri despre istoria construcţiei. De ce? Uneori accesul la informaţii poate face spectacolul mai plăcut. Dacă ştiţi câteva lucruri despre teatrul în care priviţi piesă, apreciaţi şi mai mult momentul. Teatrul Naţional a fost înfiinţat în anul 1840, sub directa supraveghere a lui Costache Negruzzi, Mihail Kogălniceanu şi Vasile Alecsandri.
De asemenea se pare că trupa românească care activa pe scena teatrului era condusă de către Costache Caragiali. Trebuie să menţionăm faptul că Teatrul Naţional la aceea vreme şi desfăşura activitatea într-o sală a Teatrului Mare din Copou. În urma unui incendiu care a distrus în mare măsură sala teatrului, autorităţile locale a dispus ordine pentru realizarea unei noi construcţii. Arhitecţii vienezi Fellner şi Helmer au fost persoanele însărcinate cu dezvoltarea noului teatru.
Istoria teatrului naţional „Vasile Alecsandri” include numeroase momente de cotitură. Clădirea pe care o putem admira astăzi de fiecare dată când mergem să vedem un spectacol este situată pe locul vechii primarii. Clădirea în care activează teatrul a fost inaugurata oficial pe data de 1 decembrie 1896, chiar de către celebrul primar al oraşului Iaşi Nicolae Gane.
În onoarea marelui dramaturg al României Vasile Alecsandri, Teatrul Naţional are privilegiul de a îi purta numele. Din punct de vedere arhitectural, construcţia este cu adevărat specială. Interiorul teatrului este unic, incluzând motive ornamentale cu adevărat speciale. Plafonul teatrului a fost pictat de către celebrul Al. Goltz şi include referinţe fantastice cu nimfe şi îngeri. Toţi cei care vin în sala centrală a teatrului rămân impresionaţi de frumoasă pictură. Un alt element special al sălii este candelabrul din cristal, adus din Veneţia.
Pentru a vă bucura de spiritul cultural al oraşului Iaşi, aveţi nevoie de un mijloc de transport sigur. În acest sens vă recomandăm să apelaţi la un serviciu de închirieri auto Iaşi, optim pentru aventuri urbane interesante.
Dacă doriţi să vă bucuraţi de experienţe auto frumoase şi greu de uitat, vă recomandăm să apelaţi la serviciile de închirieri maşini oferite de AutoBoca rent a car. De la această firmă veţi închiria autoturisme de calitate, dezvoltate pentru o gamă variată de activităţi. Doriţi să aflaţi mai multe? Dacă răspunsul este pozitiv, atunci vă invităm să descoperiţi plăcerea de a conduce una din maşinile de „Bun Venit” de la AutoBoca!