Tradiții în ia românească

Respect pentru tradiții textile cu povești românești autentice
Din salba de tradiții românești autentice, reușim mereu să dăm peste noi povești minunate, „țesute” cu dibăcie de oameni speciali. Românii au o slăbiciune pentru obiceiuri și tradiții, care uneori le ghidează pașii în societatea dinamică și etern-schimbătoare a prezentului. În acest mod, avem o ancoră în trecutul simplu, darnic și cu tâlc.
În prezent o să găsiți în societatea românească numeroase surse de voioșie tradițională, expuse cu drag în diferite momente. Printre cele mai iubite exemple de tradiție vizuală se numără și IA românească. Această bluză românească a reușit să capteze imaginația a milioane de femei și bărbați în toată lumea.
Nu este doar o simplă expresie de dibăcie textilă românească, ci și o reflecție a respectului nostru pentru tradiții. Atunci când alegi o ie, cu broderie colorată și mereu gata să redea o poveste, faci acest lucru cu sufletul. Spre deosebire de alte articole vestimentare, ia are o suflare aparte. Ea nu este doar o simplă bluză, ci o expresie clară a unor valori tradiționale fără egal.
De ce este atât de specială ia?
Mulți oameni aleg ia în concordanță cu propriul spirit. Sunt oameni care iubesc viața cu pasiune nemărginită, și aleg ii tradiționale cu motive roșii și modele complicate. Alții vor să reflecte o seninătate vie, motiv pentru care aleg ii cu broderii sublime și culori blânde (verde sau albastru). Costumul tradițional are o alură specială, reușind să surprindă corespunzător spiritul autentic românesc. Un meșter textil cu experiență, artist în manevrarea acului și atei, o să creeze mereu cu grijă aparte ia. Aceasta nu trebuie doar să impresioneze privitorii ci și să transmită o poveste. Așa cum bine știți, procesul de elaborare al unei ie este meticulos și implică ore de atenție la fiecare detaliu. În nenumărate rânduri creatorul își testează răbdarea, dar efortul dă naștere unei opere de artă.
Moștenirea iei din bătrâni vine cu multe povești interesante. Unele sunt consemnate în cărți dedicate iei, iar altele sunt transmise pe cale orală. Constanta fiecărei relatări despre această creație textilă este dorința croitorului de a transmite emoții și sentimente pozitive. Ia reprezintă o parte din spiritul autentic românesc, care de multe ori ne aduce aminte de obârșia trecutului.
Bătrânii aveau o regulă strică până nu demult, femeile erau încurajate să învețe să țeasă, să toarcă și evident să creeze o ie personalizată. Țesutul iei era considerat o manifestare a senzualității feminine. Fiecare detaliu prezent în broderia iei reprezenta o parte din sufletul creatorului. Din acest motiv, o ie autentică nu seamănă cu alta. Știm că sunt și modele pregătite pentru piață, cu același tipar, același puls însă ia autentică are o singură structură.
O să observați diferențe de tipar într-o ie din Bucovina comparându-o cu una din Oltenia sau Ardeal. Fiecare regiune românească a dezvoltat motivele ei, ceea fundamentează unicitatea portului popular și implicit al iei. În muzeele etnografice românești o să descoperiți numeroase creații vestimentare populare, printre care și ia, demne de surprins în fotografii frumoase.
Contact departament rezervări
Orar:
Luni – Vineri: 09:00 – 18:00
Duminică: Închis
* În afara orelor de program se va răspunde în următoarea zi lucrătoare pentru ofera de inchiriere auto!